Brug Glimmen

Historische brug klaar voor de toekomst

De historische brug over de Drentsche Aa is in eigendom bij Waterschap Hunze en Aa’s en wordt overgedragen aan Gemeente Haren. Voorafgaand aan de overdracht moet een inspectie van de technische toestand gedaan worden. De gemeente Haren benadert Kunstwerkinspectie.nl met de vraag of zij een nulopname kunnen doen om de technische toestand van de brug bij overdracht inzichtelijk te hebben.

Duurzaamheidswens met een historische uitstraling

Na het inventarisatiegesprek (stap 1)  is het helder dat het technisch onderzoek op korte termijn uitgevoerd moet worden omdat men twijfels heeft over de technische restlevensduur van de brug. Kunstwerkinspectie.nl is op zoek gegaan naar antwoorden op de volgende vragen: Is de brug nu veilig voor de gebruikers? Wat moet er gedaan worden om de brug veilig te maken?

Inspiratie door inspectie

Tijdens de inspectie blijkt dat de landhoofden van de brug volledig weggerot en onderspoeld zijn. De brug is direct voor gemotoriseerd verkeer gesloten. Die wetenschap is een basis, maar maakt natuurlijk niet dat de gemeente Haren een stappenplan had om de brug weer gereed voor de toekomst te maken. Daarom adviseert Kunstwerkinspectie.nl aanvullend om een constructieve berekening te maken voor het huidige gebruik van de brug op basis van de gevonden bouwmaterialen. Op die manier wordt aan de wens voldaan om zoveel mogelijk vrijkomend bouwmateriaal te verwerken in het herstel van de brug.

Resultaten

De levensduur van de dragende constructie van de brug is minstens vijftig jaar omdat de dragende delen volledig uit staal zijn opgebouwd. Daar waar het aanzicht van staal niet past bij de uitstraling van een historische brug is een slimme truc toegepast. De stalen liggers en buispalen, waarop het brugdek rust, zijn ingepakt met houten planken. Zo heeft de brug over de Drentsche Aa een historisch verantwoorde uitstraling gekregen.


Samen de eerste stap zetten

U krijgt van ons de eerste stap cadeau. Zonder verplichtingen. Zo krijgt u een reële indruk van onze kennis en kunde. Wij doen niet aan “snelle jongens (m/v)” die alleen het praatje komen houden. Een ervaren inspecteur/adviseur — degene die u ook verder in het traject gaat helpen — is uw gesprekspartner. Zo serieus nemen we u èn inspecties. In samenspraak bepalen we de omvang van een eventuele opdracht. Binnen vijf werkdagen ontvangt u desgewenst daarna een offerte voor stappen 2 tot en met 5.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml