Damwand Oosterdiep

Slimme oplossing met aanwezig materiaal

Wanneer er grondverzakkingen in de oever optreden omdat er gaten in de damwand vallen, ligt de conclusie “vervangen” voor de hand. De gemeente Veendam wil weten hoe de gehele damwand van het Oosterdiep ervoor staat. Naast deze inspectie wil de gemeente een verbeteradvies waarbij de nadruk ligt op duurzaam hergebruik.

Inspecteren om te kunnen adviseren

De gehele constructie wordt grondig in kaart gebracht. Vanaf een boot wordt onder water de grens tussen verrot en gezond hout opgezocht. Controle van de ankerstangen op corrosie wordt gedaan door ze op te graven. Ook de waterbodem wordt gepeild zodat uitspoeling gedetecteerd kan worden en de kerende hoogte kan worden bepaald.

Oplossing lag verscholen onder de waterlijn

Het blijkt dat de damwand in het verleden overgedimensioneerd is aangebracht. Een constructieve herberekening bevestigt dit. Er is meer goed materiaal voor handen dan boven de waterlijn zichtbaar is. Met deze nieuwe informatie worden twee verbeteropties uitgewerkt met het advies om een proefvak aan te leggen om beide opties in de praktijk te testen. Op deze manier krijgt de gemeente Veendam de beste oplossing met het minste materiaalverbruik.


Samen de eerste stap zetten

U krijgt van ons de eerste stap cadeau. Zonder verplichtingen. Zo krijgt u een reële indruk van onze kennis en kunde. Wij doen niet aan “snelle jongens (m/v)” die alleen het praatje komen houden. Een ervaren inspecteur/adviseur — degene die u ook verder in het traject gaat helpen — is uw gesprekspartner. Zo serieus nemen we u èn inspecties. In samenspraak bepalen we de omvang van een eventuele opdracht. Binnen vijf werkdagen ontvangt u desgewenst daarna een offerte voor stappen 2 tot en met 5.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml